Select Page
Манифестација “Мај месец математике”
June 1, 2023
Вести

Ученици наше школе (њих 9) су 1.6.2023. г. посетили манифестацију Мај месец математике под слоганом Стварност очима великих података у Силосима на Дорћолу пратњи наставнице математике Ружице Радовић.

На манифестацији ученици су имали прилику да виде како се велики подаци користе у свакодневном животу и у најразличитијим областима, на који начин анализирамо и чувамо велике геномске податке, као и која је улога биоинформатике у биолошким истраживањима.

Кроз интерактивну поставку могли су да уоче највећу предност овог приступа, а то је креирање потпуно нових протеина, незабележених у експерименталним студијама, у сврху разних примена у областима као што су медицина, индустрија и енергетика.

У ери сателита, интернета и моћних рачунара коначно имамо прилику да одлуке доносимо на основу чињеница, а кључ успеха лежи управо у подацима. Једна од области које пролазе кроз најдинамичније промене на крилима четврте индустријске револуције јесте пољопривреда. Практична примена великих података  у пољопривреди већ нам помаже да предвидимо и побољшамо приносе, али и да смањимо угљенични отисак.

Ученици су имали прилику да сазнају како велики подаци трансформишу нашу реалност. Открили су како ове технологије мењају здравство, науку, пољопривреду и индустрију. Како мењају начин на који живимо и интереагујемо са светом. Али и какве све изазове и ризике са собом носе и како да их предупредимо и адекватно одговоримо на њих. 

Повезан садржај

ДОНИРАЛИ СМО УЏБЕНИКЕ

ДОНИРАЛИ СМО УЏБЕНИКЕ

На предлог школе, а у договору са родитељима наших ученика, донирали смо уџбенике од првог до осмог разреда. Помоћник директорке Ана Никетић је уручилa уџбенике ОШ „Аца Алексић“ и ОШ „Иво Лола Рибар“ у Александровцу, а библиотекарка Марина Аврамовић ОШ „Петар Тасић“ у...

Школска слава Свети Сава

Школска слава Свети Сава

У суботу, 27. јануара 2024. године, свечаном приредбом и ломљењем славског колача обележена је школска слава Свети Сава. Директорка школе, Андријана Шикл-Ерски, честитала је школску славу ученицима, родитељима, наставницима и свим присутним гостима, и у свечаној...