Select Page
Манифестација “Мај месец математике”
June 1, 2023
Вести

Ученици наше школе (њих 9) су 1.6.2023. г. посетили манифестацију Мај месец математике под слоганом Стварност очима великих података у Силосима на Дорћолу пратњи наставнице математике Ружице Радовић.

На манифестацији ученици су имали прилику да виде како се велики подаци користе у свакодневном животу и у најразличитијим областима, на који начин анализирамо и чувамо велике геномске податке, као и која је улога биоинформатике у биолошким истраживањима.

Кроз интерактивну поставку могли су да уоче највећу предност овог приступа, а то је креирање потпуно нових протеина, незабележених у експерименталним студијама, у сврху разних примена у областима као што су медицина, индустрија и енергетика.

У ери сателита, интернета и моћних рачунара коначно имамо прилику да одлуке доносимо на основу чињеница, а кључ успеха лежи управо у подацима. Једна од области које пролазе кроз најдинамичније промене на крилима четврте индустријске револуције јесте пољопривреда. Практична примена великих података  у пољопривреди већ нам помаже да предвидимо и побољшамо приносе, али и да смањимо угљенични отисак.

Ученици су имали прилику да сазнају како велики подаци трансформишу нашу реалност. Открили су како ове технологије мењају здравство, науку, пољопривреду и индустрију. Како мењају начин на који живимо и интереагујемо са светом. Али и какве све изазове и ризике са собом носе и како да их предупредимо и адекватно одговоримо на њих. 

Повезан садржај

 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Данас, 14. јуна завршава се настава у школској  2023/2024. години, која је за нашу школу била веома успешна. Подела ђачких књижица ученицима биће обављена у петак, 28. јуна 2024. године,  и то за непарну смену (1, 3, 5. и 7. разред) у 17:30, а за парну смену...

У Музеју науке и технике

У Музеју науке и технике

Ученици 7. разреда посетили су Музеј науке и технике 12.6.2024. године у пратњи наставнице математике Ружице Радовић. У галерији „Александар Деспић“, на сталној поставци ученици су могли да виде преко четири стотине предмета који приказују како се некада у Србији...