Select Page
ОСМИ МАРТ
March 13, 2023
Активности са ученицима | Вести

Да ли знате?

Међународни дан жена је празник који се обележава 8. марта у знак сећања на демонстрације радница у Чикагу 1909. године. Иницијативу да 8. март постане празник свих жена и да се сваке године прославља, преузела је немачка феминисткиња Клара Ценкин. Захваљујући њој, прво обележавање је било 8. марта 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Уједињене нације су 8. март прогласиле Међународним даном жена 1975. године. Захваљујући томе, уведена су права на трудничко боловање, ограничење рада жена у ноћној смени, платежна равноправност између мушкараца и жена за исто радно место, право гласа, итд.

Нови Зеланд је први у историји дао женама право гласа 1893. године. Југославија је то учинила 1950. године, а Уједињени Арапски Емирати су последња држава која је то урадила, и то 2006. године. У Србији се Дан жена обележава од 1914. године, а симбол 8. марта представљају каранфили и црвене руже.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СУ УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИЛИ 8. МАРТ: 

Повезан садржај

Сарадња са школском библиотеком Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници

Сарадња са школском библиотеком Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници

Наши ученици показују изузетну љубав према књижевности, нарочито према поезији. На иницијативу ученика другог разреда, школска библиотекарка Марина Аврамовић је читала поезију за децу. Збирка „Мравља теретана“ Светлане Спајић је оставила велики утисак на ученице...

СПИСАК ПОХВАЉЕНИХ И НАГРАЂЕНИХ УЧЕНИКА ЗА УЧЕШЋЕ НА КОНКУРСУ ЗА ЛОГО ШКОЛЕ 

Ученици од 1. до 4. разреда Прва три места: 1.ТЕОДОРА ЗАГОРАЦ 4-2 2. АЛЕКСАНДАР СИМИЋ 3-1 3. ЈОВАН ВИРБХАКТА 2-6 Похваљени ученици: 1. ИРЕНА КАЛАБИЋ 4-4 2. СОФИЈА КАТНИЋ 4-5 3. ИСИДОРА ЂОРЂЕВИЋ 3-1 4. ЛУКА БОНЏИЋ 3-2 5. НИКОЛА ГАЈИЋ 3-3 6. САРА ЈАНКОВИЋ 3-5 7....