Select Page
ОСМИ МАРТ
March 13, 2023
Активности са ученицима | Вести

Да ли знате?

Међународни дан жена је празник који се обележава 8. марта у знак сећања на демонстрације радница у Чикагу 1909. године. Иницијативу да 8. март постане празник свих жена и да се сваке године прославља, преузела је немачка феминисткиња Клара Ценкин. Захваљујући њој, прво обележавање је било 8. марта 1911. године у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Уједињене нације су 8. март прогласиле Међународним даном жена 1975. године. Захваљујући томе, уведена су права на трудничко боловање, ограничење рада жена у ноћној смени, платежна равноправност између мушкараца и жена за исто радно место, право гласа, итд.

Нови Зеланд је први у историји дао женама право гласа 1893. године. Југославија је то учинила 1950. године, а Уједињени Арапски Емирати су последња држава која је то урадила, и то 2006. године. У Србији се Дан жена обележава од 1914. године, а симбол 8. марта представљају каранфили и црвене руже.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СУ УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИЛИ 8. МАРТ: 

Повезан садржај

Дружење предшколаца са ученицима наше школе

Дружење предшколаца са ученицима наше школе

Традиционално, као и сваке године, наша школа је током марта и априла месеца угостила већи број група предшколске деце са њиховим васпитачицама из неколико вртића у Борчи. Малишани су имали прилику да се упознају и да се друже са ученицима наше школе, седе у школским...

Сарадња наше школе и компаније „Бамби“ поводом Дана школе

Сарадња наше школе и компаније „Бамби“ поводом Дана школе

            Наша школа је контактирала неколико компанија које би донирале своје производе ученицима школе поводом Дана школе, који смо обележили 5. априла 2024. године. Компанија „Бамби“ из Пожаревца се, као и...