Select Page

Основна школа „Јован Ристић“

Још 70-их година 20. века јавила се потреба да насеље Борча поред две постојеће основне школе („Стеван Сремац“ и „Раде Драинац“), добије и трећу школу. На иницијативу Града Београда, а захваљујући средствима Европске инвестиционе банке саграђена је Основна школа „Јован Ристић“.

Школа је добила име по политичару, државнику  и историчару Јовану Ристићу, који спада у ред највећих државника Србије 19. века. Интересантна је чињеница да смо имали прилику да упознамо потомке Јована Ристића. Наиме, школа је од самог оснивања одржавала контакте са чукунунуком Јована Ристића.

            Наша школа је  почела са радом 1. септембра 2010. године. Тада је имала 25 одељења у које је уписано 764 ученика. Први ВД директор школе била је Весна Петровић, од 11. маја 2011. године именован је директор школе Милета Ђоровић, а од 18. јула 2022. године за директора школе именована је Андријана Шикл-Ерски. Највећим делом, колектив школе настао је спајањем наставника из две суседне борчанске школе, а такође и одељења су формирана спајањем ученика ове две школе. Школа је тада била четвороодељењска и настава се одвијала само у преподневној смени, а  од фебруара 2015. године, одвија у преподневној и поподневној смени, због константног пораста броја ученика и одељења.

Данас школа  има 1176  ученика распоређених  у 44 одељењa. Сваке године школа добије велики број молби за вантериторијални упис ђака првака, а ове школске године имамо највише молби за упис на територији општине Палилула.

 Настава се одвија у модерно опремљеним кабинетима. Поред неопходног дидактичког материјала, школа располаже паметним таблама, рачунарима, телевизорима, ДВД-уређајима, пројекторима, што омогућава квалитетније извођење наставе. 

За ученике првог и другог разреда организован је продужени боравак до 17 часова, с тим што је, као и прихват ученика од 07:00 часова сваког радног дана.

У Основној школи „Јован Ристић“ постоји велики број слободних и ваннаставних активности, како би се изашло у сусрет различитим интересовањима ученика. Такође, формиран је велики број Тимова и Комисија у које су укључени сви наставници. У школи се организује базар (новогодишњни, пролећни…), Дани Ристића,  Фестивал науке, спортске и културне активности, такмичења, а ученици радо учествују и на разним ликовним и литерарним конкурсима.

У школи се уче четири страна језика и то: енглески, немачки, руски и кинески (факултативно) и две верске наставе (православна и исламска).

 Школа користи  5500m2 који обухвата 24 учионице за ученике од 1. до 8. разреда и 8 кабинета, велику фискултурну салу, свечану салу, библиотеку, кухињу, зборницу за наставнике, канцеларије.

Уређено је школско двориште са три спортска терена за рукомет, кошарку и мали фудбал, као и 3 дворишна платоа прилагођена ученицима од 1. до 8. разреда. Услови у школи су прилагођени за ученике са посебним потребама (нпр. лифт).

               Колектив чине млади наставници који уче и који су заинтересовани за нова сазнања, тако да сваку нову ситуацију прихватамо као изазов и могућност за даљи развој. Овакав став отворености негујемо и код својих ученика.

У школи се посебно посвећује пажња стручном усавршавању запослених (држе се угледни часови, предавања, радионице, семинари…) Неки од  запослених  су аутори одобрених уџбеничких комплета, приручника, неки су рецензенти различитих уџбеника, учествују на научним и стручним скуповима, као и на конкурсима („Примери добре праксе“, „Магија је у рукама наставника“, „Конкурс за најиновативнији час“…), аутори и реализатори акредитованих облика стручног усавршавања….

Наша школа учествује или је учествовала у великом броју пројеката. Неки од њих су: „Подршка ученицима избеглицама/мигрантима на територији РС“,  „Учење кинеског језика“, „2000 дигиталних учионица“, „Школе за 21.век“, „Бео таблет“, „Наша школа – твоја школа: ШКОЛА за све“, „Са мном је и…“, „За лепшу школу“, „Старији- млађи“…

            Ученици наше школе су на досадашњим такмичењима, конкурсима и смотрама освајали веома велики број награда и признања.

            Трудимо се да се име наше школе што чешће спомиње у позитивном контексту, а такође учествујемо и у хуманитарним акцијама. Покушавамо да ученици и запослени школу доживљавају као своју установу, којој ће се несебично давати, а самим тим ће потешкоће и изазови бити лакши.

            У нашој школи се промовишу дечија права, обавезе и одговорности, као и развијање позитивних односа између ученика, развијање и неговање вредности – толеранције, другарства, међусобног уважавања и поштовања других. Добра атмосфера која влада у нашој школи подстицајна је за лични развој ученика и наставника. Водећи рачуна о индивидуалним особеностима ученика, негује се креативност и непрестани напредак ученика. Задовољни смо што се наш труд препознаје, јер све више родитеља жели да упише своју децу у нашу школу.